06 februari 2018

Griep of co-vergiftiging? ook dokters weten het soms niet

In Nederland is de brandweer een campagne gestart over de verschillen tussen griep en CO-vergiftiging. Patiënten denken bij een vergiftiging snel aan een griep. Ook sommige huisartsen blijken de vergiftiging al eens te missen.

Wie een milde koolstofmonoxidevergiftiging oploopt, heeft verschillende symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, een versnelde hartslag… Dat zijn ook symptomen van de doorsnee grieppatiënt. Beide aandoeningen doen zich voor in de winter, dus bestaat er kans op verwarring.

Preventie

Wanneer een arts een CO-vergiftiging over het hoofd zou zien, kan dat betekenen dat de patiënt naar huis gaat en opnieuw kan worden vergiftigd. Daarom is het belangrijk dat zowel de patiënt als de arts zich goed bewust zijn van de symptomen van zo’n vergiftiging.

In ons land worden jaarlijks zo’n 1.000 mensen het slachtoffer van CO-vergiftiging, met 20 dodelijke slachtoffers. Het is onmogelijk te zeggen of er bij ons artsen zijn die gevallen van intoxicatie over het hoofd zien, meent urgentiearts Ignace De Meyer van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst: “Wat we wel weten is dat je meer CO-gevallen hebt in vertrekken of lokalen waar weinig verwarmd wordt, of waar goedkope verwarmingstoestellen staan. Ik denk aan jeugdhuizen, sportlokalen, studentenvertrekken ook”.

Daarnaast zijn er ook die hun houtkachel in de winter ’s nachts op een laag pitje laten branden: “Als de kachel niet 100 procent functioneert betekent dat een slechte verbranding en dus CO-gevaar. Daarom is het belangrijk om je verwarmingstoestellen jaarlijks te laten controleren en een CO-detector te plaatsen”. En dat is ook de boodschap van de Nederlandse brandweer.

(Bron: Ben Vanheukelom, VRT.be)

Griep of co-vergiftiging

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.